Tagi

,

Przepis na 4 – 5 osób:

Składniki:

  • 4 torebki (po 100 g) kaszy bulgur
  • 4 małe cebule
  • 5 – 6  ząbków czosnku
  • 2 papryki
  • 2 szklanki bulionu
  • pomidory z puszki, ewentualnie passata
  • przyprawy: papryka słodka, chilli, kurkuma, kumin rzymski, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pokroić drobno czosnek i dorzucić do cebuli. Po 2 minutach pokrojoną w kostkę paprykę również dodajemy na patelnię. Po chwili wrzucamy suchą kaszę. Smażymy parę minut i wlewamy bulion (Nasza potrawa nie jest zupą, więc po trochu wlewamy i najwyżej można podlać jak będzie zbyt suche). Zagotowujemy i wlewamy pomidory, tutaj również  pamiętajmy o konsystencji potrawy 🙂
Całość mieszamy i gdy kasza nie jest już twarda i wszystko jest połączone doprawiamy przyprawami.
Potrawa jest idealna jako danie obiadowe, ale również zdaje egzamin podczas długiego dnia w szkole 🙂 Na zdjęciu jako szkolny lunch.
Smacznego!
Autor przepisu: Anna Bazydło, kl. 1aż
kasza_bulgur